tiistai 10. huhtikuuta 2012

Uusi, uudempi laukku


Kulutusmielessä taidan olla huono asiakas laukkukauppiaille tai miksi ei myös kengille ja muille tahansa kulutushyödykkeille. Minä kuulun ajatusmaailmaltani sellaiseen ekolokeroon jossa kaikki tavarat täytyy yrittää käyttää loppuun jonka jälkeen kokeillaan korjausta. …Mutta,  koska olen vain ihminen, minäkin sorrun impulssiostoksiin varsinkin ale aikaan. Siksipä minulta löytyykin kasa laukkuja joissa on hihna poikki, vetoketju rikki ja jotka kaipaisivat hieman neulaa ja lankaa jotta pääsisivät taas käyttööni. Minulla on olemassa alle kymmenen laukkua joista vajaa puolet on korjausta vaille valmiita ja muutoin käytettäväksi kelpaavia ( niin, olen tehnyt huonoja valintoja tai sitten olen liian kovakourainen laukkujani kohtaan ).  En yleensä osta kallista laukkua ( parin sadan hintainen laukku on mielestäni kallis) vaikka tiedän että hyvää ei saa halvalla. Mutta mistä ihmeestä tietää kalliista laukusta, että se on hyvin tehty ja kestää käyttöä vuodesta toiseen. Onko sellaisia laukkuja edes olemassa?

Tätä tätiä kyllä kiehtoisi ostaa kalliimpi laukku jos tietäisi, että se kestää normaalia käyttöä kauemmin.  Eräs uusin yksilö laukkukokoelmassani on tämä tiikerikuviokuosinen, iso ja kätevä laukku jonka ostin Thaimaan tuliaisena. Tuosta näkee että laukku ei todellakaan tule kestämään pitempää käyttöä ja vähän harmittaa että tulinkin sen ostettua. Hintaa laukulla ei tosin tainnut olla kuin päälle 8 euroa.  



Kertokaapas minulle kestävien laukkujen merkkejä. Onko niin, että pinnalla olevien muotisuunnittelijoiden laukut ovat kestävämpitekoisia kuin tavalliset halpiskopiot tai muut vastaavat?  Muistan lapsuudestani mummin vanhan mustanahkaisen laukun joka hänellä on edelleenkin käytössä. Ja nyt puhutaan parinkymmenen vuoden takaisesta ”muinaisesineestä”.  Ennen tavarat tehtiin kestämään kulutusta, mutta nykyään tärkeämpää tuntuu olevan tavaroiden ostaminen ja kuluttaminen mikä on järjetön ajatus ekologisuuden kannalta. Miksi tavaroista täytyy tehdä halpoja ja kestämättömiä?  Mielellään kannattaisin suomalaisuutta ja suomalaisia tuotteita mutta välillä hinta ( muka) muodostuu esteeksi. Pihiys iskee huonossa paikassa ja niinhän sitä sanotaan, että köyhän ei kannata paskaa ostaa. Vai mitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti